Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
PDR Derneği başkanımızdan önemli duyuru
Sayın Psikolojik Danışmanlar, Değerli Meslektaşlarım, Bilindiği gibi “Psikolojik Danışma Merkezi” adı altında açılan yerlerin kapatılması istenmektedir. Bu kapatma gerekçesi 1219 Sayılı “Tababet ve Şuabat San’atlarının Tarzı İcrası’na Dair Kanun kapsamında ele alınmaktadır. Meslek adının Psikolojik Danışma ve Rehberlik olduğu bir alanda bizim adımıza sahip çıkarak özellikle psikiyatri gibi diğer komşu meslek alanlarının adımıza sahip çıkması oldukça düşündürücüdür
Ekleyen: Serdal GÜR | Okunma: 1714 | 27.12.2010

Sayın Psikolojik Danışmanlar, Değerli Meslektaşlarım,

Bilindiği gibi “Psikolojik Danışma Merkezi” adı altında açılan yerlerin kapatılması istenmektedir. Bu kapatma gerekçesi 1219 Sayılı “Tababet ve Şuabat San’atlarının Tarzı İcrası’na Dair Kanun kapsamında ele alınmaktadır. Meslek adının Psikolojik Danışma ve Rehberlik olduğu bir alanda bizim adımıza sahip çıkarak özellikle psikiyatri gibi diğer komşu meslek alanlarının adımıza sahip çıkması oldukça düşündürücüdür. Bir çok psikiyatrisin “Psikiyatri Merkezi” adı yerine “Psikolojik Danışma Merkezi” adını kullanmaları sanırım bu konuda Psikolojik Danışmanlık alanının yerleşmesinden ve genel bir kabul görmekten kaynaklanmaktadır.

Meslek alanı ve Meslek derneği olarak tabii ki yasalara karşı olmamız söz konusu olamaz. Ancak 1930’lu yıllarda çıkarılmış ve bu günün şartlarında ülke ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük yaşanan bir yasayı savunmanın toplumun sağlığını koruma veya etik kurallara uygun hareket etmekten öteye, mesleki güç kaybı ve Pazar kaybından kaynaklandığını düşünüyorum. Ülkemizde Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı da tıpkı diğer alanlar da olduğu gibi kökleşmiş bir lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi bulunmakta, bu konuda araştırmalarla bir literatürü oluşmuş durumdadır. İşlevini yitirmiş olan birkaç yasanın arkasına sığınarak Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji gibi meslek alanlarının üreteceği hizmetten toplumu mahrum bırakmamak gerekir. Bu konuda yasamızın olmamasının etkilerini maalesef bu gün de yaşamaktayız. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Meslek Yasası ve Meslek Birliği’nin oluşturulmasına yönelik taslağı ekte bilgilerinize sunuyorum.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı bir ruh sağlığı meslek alanı olarak ABD ve İngiltere gibi ülkelerde profesyonel bir meslek alanı olarak yasal düzeyde de tanınmış durumdadır. Ülkemizdeki bir çok meslek alanı gibi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Meslek Alanı’nın da yasal düzenlemeleri bulunmadığı için maalesef yasal düzenlemeleri olan mesleklerin adeta tahakkümü altında çalışmalarını yürütmektedir.

Sevgili Psikolojik Danışmanlar ve Meslakdaşlarım, Asıl Savaş yeni başlıyor . Bundan sonra artan bir şekilde mesleğin savunulmasını hepimiz şahit olacağız. Bu süre içince bir çok can sıkıntısı, çatışma ve eleştiri ile karşılaşabiliriz. Bu süreç diğer ülkelerde gerçekleşen süreç gibi bizde de sancılı olacaktır. Tek düşmanımız ümitsizliğe kapılmaktır. Tüm meslektaşlarımı dernek çatı altında toplanmaya, derneğin yönetim, şube ve çalışma gruplarında rol almaya davet ediyorum. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği bugün 11 Şubesi, 2200 üyesi, 21 yıllık deneyimi ile mesleki sorunların çözümü için bir şemsiye örgüt sunuyor. Lisans birinci sınıfta bulunan PDR öğrencisinden, PDR alanından emekli olmuş profesörüne kadar her meslekdaşlarımızın görüşü bizim için değerlidir. Bu süreçte olumlu veya olumsuz görüşe sahip, bizi destekleyen veya desteklemeyen her meslektaşımızı kucaklamak arzusundayız.

Bu süre içerisinde özellikle Türk Psikologlar derneği gibi komşu meslek alanı dernekleri ile işbirliğinde bulunmanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Güç birliğinde bulunmamız gereklidir. Dönem birlik olma ve görüşlerimizi savunma dönemidir.

Bu son durum ile ilgili olarak Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği olarak yapmakta olduklarımız ve planlarımız aşağıda sıralanmıştır;

1. Hazırlamakta olduğumuz basın bildirisine son hali verilerek Anadolu Ajansı, Cihan haber Ajansı gibi ajanslara duyurulacaktır.

2. Bu konuda daha önce ilişkide bulunduğumuz basındaki yazarlardan destek istenerek konuyu köşelerine taşımaları sağlanacaktır.

3. Yasal olarak konu incelenmektedir. Yürütmeyi durdurma gibi uygulamalarla sonuç alınamayacağı görüşü taşınmaktadır.

4. Bu konuda özellikle Mağdur olan Psikolojik Danışmanların desteği ile ve mağduriyetleri belgelendirerek dava(lar) açılacaktır.

5. Özel yerleri kapanan veya bu konuda mağduriyetleri yazılı olarak belirlenen meslektaşlarımızın ellerindeki belgeleri ve bilgileri yazılı olarak Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ‘nden Fatma Efe’nin dikkatine olarak (E-Posta: pdrder@yahoo.com Fax: 0.312.4303674 ) göndermeleri gerekmektedir.

6. Bu konu ile ilgili gelişmeler zaman zaman web sayfamızdan ( www.pdr.org.tr) duyurulacaktır.

7. Daha önce yaptığımız ziyaretleri takiben özellikle Sağlık Bakanlığı temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü, tedavi Hizmetleri Genel Müdürlülüğü, Devlet Personel Dairesi, Danıştay Adalet Bakanlığı, Kanunlar Genel Müdürlüğü, TBMM Sağlık ve Aile Komisyonu, Eğitim Komisyonu nezdindeki girişimlerimiz devam edecektir.

8. Takdir edersiniz ki ülkemizde işlerin bir kısmı sadece yazı yazma ile sonuçlanmamaktadır. Özellikle kişisel ilişkiler, konunun detaylı bir şekilde açıklanması ve anlatılmasında bir kolaylaştırıcı görevi görmektedir. Bu konuda üyelerimizin kişisel ilişkilerini de harekete geçirmenin yararlı olduğunu düşünmekteyiz. Mesleğin savunuculuğu adına bu konudaki ilişkilerinizi dernek yöentim kurulu üyelerimizle paylaşmanızı dilerim

9. Bu konu ile ilgili olarak Ocak ayı içerisinde çok geniş katılımlı İstanbul’da “Mesleki Kimlik ve Mesleğin Serbest İcrası” konusunda bir toplantı hazırlığı sürdürülmektedir. Mesleği Serbest icra eden meslakdaşlarımızın İstanbul’da olması ayrıca basının da İstanbul’da yer alması nedeni ile bu toplantının ve sonucunda yapılacak ikinci bir basın açıklamasının yeri İstanbul olarak belirlenmiştir.

10. İstanbul’da Nisan 2011’de Marmara Üniversitesi’nde düzenlenecek olan “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanları” toplantısının gündemine bu konu alınmıştır.

11. Bildiğiniz gibi bu konu sadece kişisel ilişkiler ve masa başı çalışmalarla yürütülemeyecek kadar karmaşık ve bir o kadar da mesleğin tanınırlığı ve kamu oyu desteği almayı beraberinde getiren bir süreçtir. Bu amaçla Derneğimiz bir reklam ajansının da desteğini alarak bu konunun profesyonel anlamda, PR’ını da yaparak sürdürme gayreti içerisindedir.

Ülkemizde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bilim Dalı ve Meslek Alanı’nın gelişmesi konusundaki tüm duyarlılığınıza ve desteğinize teşekkür ederim. Bu süreç içerisinde zaman zaman bilgi eksikliklerimiz olabilir. Zaman zaman biz de yorgun düşebiliriz, moralimiz bozulabilir. Bu durumlarda lütfen birbirimizi cesaretlendirelim, destek olalım, harekete geçirelim.

Bizim en büyük gücümüz bir Psikolojik Danışman olarak mesleğimiz ve aldığımız eğitimimiz.

Selam ve saygılarımla,

Doç. Dr. Tuncay Ergene

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği

Genel Başkan

« Önceki HaberSonraki Haber »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 21

Hayrı giymemesi gerekir
% 71

Fikrim Yok
% 7

Toplam Tekil Hit: 3246275
Toplam Çoğul Hit: 23652824
Kimler Online ?
13 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz