Duygular ve Kaygı
Kaygı bir duygudur. Kaygı nedeni olmayan korkudur. Eğer kaygı tarif edilirse korku olur. Kaygıyı yaratan şey kelimelere, nesnelere, olgulara yüklediğimiz anlamlardır.
Ekleyen: cyildirim | Okunma: 5034 | 25.02.2018
Kaygı bir duygudur ve kaygı kelimesinin başına gelen bir ibare onu farklı bir şey yapmaz. Kaygı nedeni olmayan korkudur. Eğer kaygı tarif edilirse korku olur.
Sınav kaygısı yaşamımızın sebebi sınav yüklediğimiz anlamdır. Kelimelere yüklediğimiz anlamlar kaygıları yaşatır.
Kaygıyı anlamımız için ilk önce duyguları anlamamız gerekir.
Duygular; Olumlu - Olumsuz, İyi - Kötü diye ayrılmamalılar. Hissetmemiz gereken duyguları ketlersek, duygu kontrolü yaparsak, duygular doğru yerlere kanalize olmazlar. Psikanalize göre libido(iç enerji) dengeli bir şekilde dağılmalıdır. Yaşamamız gereken duyguları yaşamayıp engellersek libido dengeli bir biçimde dağılmaz ve bir yerde toplanmaya başlar. Vücudun bir bölgesinde toplanan libido, psikosomatik rahatsızlıklarla kendini belli eder. Örnek olarak arkadaşının kendinden düşük almasına üzülen bir birey aynı zamanda mutlu olabilir. Bu aşamada mutluluğundan dolayı pişman hissedip duygu kontorölü gerçekleştirmeye çalışacaktır. Mutluluğunu kabul etmediği için libido yanlış yere kanalize olacak ve psikosomatik rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Buna örnek olarak sabah uyandığında kolunun, belinin vb. vücut bölgelerinin sızladığından şikayet edecektir.
Hangi durumda, hangi duyguyu yaşamamız gerektiğini bilmemiz gerekir.
Duygular hoş ve nahoş olarak ikiye ayrılır
Bunu bir duygu doğrusu üzerinde gösterecek olursak;
Duyguların bu doğru üzeri