Turk PDR (Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR)
http://www.turkpdr.com/corner-post.php?ss=1&w=hedefi-gormeyen-basaramaz-190

Hedefi Görmeyen Başaramaz (12.01.2012)

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.


Montaigne


Monteigne’nin bu sözünü hiçbir zaman aklımdan çıkaramıyorum. Çok anlamlı bir söz her şey için geçerli…bu yazının bir hedefi bir amacı olmasa öylece kelimeleri yan yana getirmekten öteye gitmez.  Hedefimiz olmadığı zaman bir okyanusta nereye gittiği belli olmayan bir o tarafa bir bu tarafa giden bir gemiden farkımız olmaz. Çünkü ne yapmak istediğimizi bilmiyoruz ki. İnsan bilmediği bir şeyi yapabilir mi? Yapamaz yapsa da tesadüften başka bir şey olmaz.


Hedefimiz bizim ne yapmak istediğimizi ifade eder. Hedefimiz olmazsa gözlerimiz kapalı yürümekten başka bir şey yapmayız. Yoldaki engelleri göremeyiz o engelleri nasıl aşacağımızı bilemeyiz. Yoldaki engelleri bilirsek yada tahmin edebilirsek ona göre hazırlıklı yola çıkabiliriz.


Florence Chadwick, hem Fransa'dan İngiltere'ye, hem de İngiltere'den Fransa'ya yüzerek Manş denizini her iki yönde geçen ilk bayan yüzücüydü. Bir ideali daha vardı. Catalina Adasından California sahiline kadarki 21 millik mesafeyi yüzen ilk bayan olmak istiyordu. Onun hikayesini hatırlayalım.


“Yılın en sıcak günlerinden 4 Temmuz'da bile, yüzeceği denizin suyu insanın bedenini uyuşturacak kadar soğuktu. Hava o denli sisliydi ki, yüzücü kendisine eşlik eden tekneleri zorlukla seçebiliyordu. Üstelik o bölgede köpek balıklarına rastlanıyordu.


Florence soğuğa ve köpek balıklarına rağmen tam 15 mil yüzdü. Teknede bulunan annesi ve antrenörü "Başaracaksın! Az kaldı!" diye bağırıyorlardı. Televizyonlarının başında onu seyreden milyonlarca insan, başarısı için dua ediyordu. Sonra 5 mil daha yüzdü. Hatta California sahillerine sadece yarım mil kaldı. Teknedekilerin bütün teşviklerine rağmen kendisini sudan çıkarmalarını istedi. Herkes hayal kırıldığı içindeydi. Sadece birkaç kulaçlık bir mesafe kalmışken, başarılı yüzücü vazgeçmişti.


Florence Chadwick, daha sonra başarısızlığının nedenini şöyle açıkladı;


"Önümde hiçbir şey göremiyordum. Karayı görebilseydim, başarabilirdim!"


Onu durduran ne soğuk, ne on altı saat süreyle kulaç atmanın yorgunluğu, ne de köpek balıklarıydı. Başarısızlığına hedefini görememesi neden olmuştu!


İki ay sonra, Florence yine denedi. Su yine soğuktu, köpek balıklan yine vardı, sis yine her şeyin üstünü örtüyordu. Ama bu defa  Florence, sisin ardında bir yerde kıyının olduğunu düşünerek yüzdü hep. Sahili hayal ederek attı kulaçlarını. Ve başardı! "Catalina Kanalını" geçen ilk kadın unvanını kazandı. Hem de erkeklerin rekorunu iki saat farkla geçerek!


Florence Chadwick, bu başarısında çıkarabileceğimiz birçok şey var. Hedefi görmek, hedefe ulaşmak için gidilecek yolları görmek gerektiğidir. İlk denemesinde başaramamasının nedeni olarak “Önümde hiçbir şey göremiyordum. Karayı görebilseydim, başarabilirdim!.” Diyor. Peki bizim karamız nedir?


LYS, YGS veya SBS ye hazırlananlar yada diğer sınavlara hazırlananlar hedefiniz var mı? Hangi bölümü, hangi üniversiteyi, hangi liseyi hedefliyorsunuz. O hedefinize gitmek için neler gerektiği ne kadar efor harcamanız gerektiğini, hangi aşamalardan geçmeniz gerektiğini hiç düşündünüz mü?


Danışanlarımla yada öğrencilerimle yaptığım grup etkinliklerinde gözlerinizi kapatın ve 10 yıl sonra nerede olacağınızı, nasıl bir hayat sürdüğünüzü bir 5 dakika düşünün diyorum, sonra da o hayalinize nasıl ulaşabilirsiniz onu düşünün.


Bu yazıyı eğer Üniversite sınavına çalışan bir arkadaş okuyorsa yazıyı bitirdiğinde gözlerini kapatıp bir 5 dakika 10 yıl sonrasını düşünsün, nerede, ne iş yapıyor, hayat koşulların nasıl olacak. Onu bir düşün! Bunu okuyan üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci olmayabilir. Sizlerde 10 yıl sonrasını bir düşünün! Biz toplum olarak geleceği düşünür gibi görünürüz ama davranış olarak bunun yapıldığını maalesef ki göremiyorum.


İlkönce yapmamız gereken Hedefimizi görebilmek için hedefimizi belirlemek, hedefimize nasıl gidebiliriz bir rota çizmek ve bu rotada karşılaşabileceğimiz zorlukları belirlemek. Hedefimize ulaşabilmek için farklı senaryolar yazmamız gerekir. En kötü alternatifler neler olabilir? Bunları düşünmekte yarar var. Tabi bu kötü durumu düşündüğünüz zaman motivasyon düşebilir bu durumda hedefinizin size getireceği güzellikleri,huzuru düşünürseniz motivasyonunuz artar.


Sınavlara hazırlanan insanlarda şunu görürüz. Çoğu insanın bir hedef  yok, bazılarının görünürde bir hedefi var ama sadece sözde bir hedeften öteye gidemezler, başarılı insanlara baktığımızda mutlaka bir hedef belirlemişlerdir ve o hedefe ulaşmak için gerekli rotasını çizmiş bunu da davranışlarında göstermişlerdir.


Hedefim gitar çalmak, bu hedefi gerçekleştirmek için ne yapmam gerekli. Bir gitar sahibi olmakla işe başlayabilirim, sonra bir öğretmen bulmam gerekir ya da öğrenmek için farklı alternatifleri araştırıp ne şekilde hedefime ulaşabileceğime karar veririm. Bir öğretmenden öğreneceksem bir öğretmen bulacağım. Bulduktan sonra öğretmenin verdiği ödevleri alıştırmaları yapmam gerekir. Ve sonuç;gitar çalabiliyorum. Burada gitar sahibi olmak, öğretmen, öğretmenin verdiği alıştırmaları yapmak, bunların birisini yapmadığım takdirde hedefime ulaşabilir miyim? Hayır hedefim olan gitar çalmaya ulaşamam. İyi bir üniversitede iyi bir bölüme girmek, ya da iyi bir liseye yerleşebilmek içinde bazı koşullar vardır. Bu koşulları yerine getirmediğin takdir de emeklerin büyük bir ihtimal boşa gidecektir.


Bir yola çıktığınızda hedefiniz belli olsun, bir rotanız olsun, olsun ki daha rahat hareket edebilesiniz.Güçlüklerle ne zaman karşı karşıya geleceğinizi bilirseniz gardınızı ona göre alırsınız… 

Hedefsiz kalmamanız dileği ile...


Turk PDR (Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR)
http://www.turkpdr.com/corner-post.php?ss=1&w=hedefi-gormeyen-basaramaz-190