Turk PDR (Turkpdr.com)
http://www.turkpdr.com/corner-post.php?ss=&w=insanca-bir-durus-uzerine

İnsanca Bir Duruş Üzerine (11.11.2010)

Günümüzde, insanların özellikle iletişim amaçlı kullandıkları yaklaşımların bilinçli yada bilinçsiz bir çok etkilerinden bahsetmek mümkün. Farkındalık düzeylerinin iletişimlerimize hizmet ettiği saklı beklentisini de hatırladığımızda iletişim taraflarının birbirlerini ne hale getirdiklerini anlamamız daha kolaylaşacaktır.

Kendimizden çok başkaları ile ilişkilerimiz ve etki alanımıza hitap etme konusunda derdi olanların , etrafındakileri sömürerek semizleşmek isteyenlerin veya farkında olmadan semizleştirme çiftliklerine kutsal bir içtenlikle hizmet sevdalısı olanların içinde bulandıkları manzara-i umumiyedir aşağıda aktaracağımız diyalog. Hem de binlerce yıl önceden günümüze tutulan aydınlığın ışıltılarıdır. Hepimizin payına düşeni gocunmadan alması erdemli bir samimiyettir..
Eski zamanlarda , Sokrat bilgeliği ve hikmetli tavırları nedeniyle saygıdeğer bir ün yapmıştı..
Bir gün bir tanıdık, büyük filozofa denk geldi ona şöyle söyledi,
“Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun ? ''
Bir dakika bekle" diye cevap verdi. Sokrat. “Bana bir şey söylemeden önce senin küçük bir denemden geçmeni istiyorum. Buna Üçlü Süzgeç Denemesi deniyor.”
“Üçlü Süzgeç?” dedi adam…
Doğru, diye sürdürdü. Sokrat. “Benimle arkadaşım ile ilgili konuşmaya başlamadan
önce, bir süre durup ne söyleyeceğini süzmek, iyi bir düşünce olabilir. Bu ona 3 süzgeç dememin nedeni. Birinci süzgeç, Gerçek Süzgeçi Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğunu biliyor musun?”
“Değil”, dedi adam ''Aslında bunu yalnızca duydum '' Oldu,'' dedi
Sokrat, “Öyleyse , sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun.”
Şimdi ikinci süzgeçi deneyelim, İyilik Süzgeçi. “Arkadaşım ile ilgili bana söylemek
üzere olduğun şey iyi bir şey mi ?”
“Değil, tam tersi...” dedi adam…
Öyleyse, ''diye sürdürdü Sokrat. “Onunla ilgili bana kötü bir şey söylemek istiyorsun, bunun doğru olduğunu bilmiyorsun. Ancak yinede denemeyi geçebilirsin, şundan dolayı geride bir süzgeç daha var : İşe Yararlılık Süzgeçi. Bana arkadaşımla ilgili söyleyeceğin şey benim işime yarar mı ?”
Değil , gerçekten değil.” dedi adam.
'İyi, '' diye söyledi Sokrat, “Eğer, bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse, işe yarar” değilse bana niye söyleyesin?”
Yani, behey gafil, behey kendini bilmez, behey yalancı,… ne diye verilen nefesini ve benim zamanımı, aklımı, kalbimi,… ne diye boş ve hoyratça kullanırsın.
Evet yaşadığımız ve bizlere yaşatılan süreci bu üçlü süzgeçten gerçekten geçirmemiz sürekli olarak içine düştüğümüz bulanık ve çamurlu halimizi temizlemeye ilaç olmaz mı?
Tutarlı, dürüst bir kişilik ve kimlik kazanımının önemli bir sigortasıdır bu süzgece sahip olmak hem de fani hayatımızda mülk edinmemiz gereken değerli bir varlık olarak.


Uz.Psk.Dan.Abdulkerim IŞIK
Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü


Turk PDR (Turkpdr.com)
http://www.turkpdr.com/corner-post.php?ss=&w=insanca-bir-durus-uzerine