Bu envanter taramasının amacı kendilik(self) psikoloji ile narsisistik kişilik özelliği gösteren bireyleri arasında bir bağlantı olup olmadığını tespit etmektir. Yöntem olarak hali hazırda yapılmış çalışmaların envanterde tespit edilmesi ve taranması kullanılacaktır. İnsan zihnine "kendilik" olarak bakan ve üzerinde duran psikolojik yaklaşımdır. Ayna görevi gören kendilik nesnesi (mirroring self object): doğuştan gelen güç, büyüklük, mükemmellik duygusunu destekler. Idealized parent imago: Tümgüçlü, yanılmaz, çocuğu sakinleştiren bir imgedir. Kendilik-kendilik nesnesi etkileşimi sonucunda ortaya sağlam bir kendilik çıkar. Kendilik nesnesi: kendimizin bir parçası olarak yaşantıladığımız nesnelerdir.
Devamını Okumak İçin Tıklayın
Ruh Sağlığı | 16.07.2014 | Okunma: 15357 | Ekleyen: Süleyman KÖSE
Ergenlikte Zorbalık ve Akademik Başarı
Zorbalık saldırganlığın bir formudur ve kışkırtma olmaksızın aralarında fiziksel ve psikolojik olarak güç eşitsizliği bulunan taraflardan güçlü tarafın; karşı tarafa bilerek ve isteyerek, niyetli, kasıtlı ve sistemli bir şekilde belirli zaman aralıkları ile uyguladığı kurbana korku ,endişe veya zarar vermeyi amaçlayan fiziksel, sözsel ve psikolojik yıldırmayı kapsar. Zorbalık fiziksel , duygusal , sözel ve cinsel olabilir. Son dönemde teknolojinin ilerlemesi ile bu türlere siber zorbalık dahil olmuştur. Siber zorbalığı, bilgisayar, cep telefonu ve diğer elektronik araçların ısrarlı ve tekrar edici bir şekilde başkalarına zarar vermek amacıyla kullanılması olarak tanımlamakta ve en önemli öğelerini; ısrar edicilik, tekrar etme, zarar verme bilgisayar, cep telefonu ve diğer elektronik araçlar olarak göstermektedir. Sözlü veya sözlü olmayan şekillerde ifade bulur. Zorbalık, 3 farklı kriterden oluşmaktadır. Bunlar; zarar veren davranışın kasıtlı olarak yapılması , bu davranışın sürekli olması ve orantısız olarak kullanılan bir gücün varlığıdır. Doğrudan ve dolaylı yolardan kişiye uygulanabilir. Zorbalığın tarafları zorba , kurban veya zorba/kurban olabilir. Zorba güçlü olan ve eylemi yapan kişi iken kurban eyleme maruz kalan nispeten daha güçsüz olan taraftır. Zorba/kurban ise sosyal çevresiyle gerginlikler yaşayacak şekilde davranan , kişisel olarak atılgan fakat arkadaş olarak en az tercih edilen kişidir ve zorbalığın bazen mağduru bazen ise bizzat zorbalığı yapan kişidir. Zorbalık mağduru kişi de kısa ve uzun vadede birçok olumsuz etki belirir. Bu belirtiler psikolojik ve fiziksel olarak baş gösterebilir. Zorbalığın kısa veya uzun vadede birçok olumsuzluk oluşturduğu görülmektedir. Bunlar psikolojik veya fiziksel olabilir. Fiziksel belirtiler olarak baş ağrısı, mide ağrısı şikayetleri, konsantrasyon güçlükleri, uyku ve yeme ile ilgili problemler gösterilebilir. Uzun süreli etkileri olarak depresyon, sosyal kaygı, saldırganlık davranışlarında artış, öz saygı düşüklüğü, intihar riskinde artış, baş etme becerilerinde azalma ve travma sonrası stres bozukluğu gibi etkileri gibi etkileri vardır. Yapılan araştırmalarda akran zorbalığına hedef olan çocukların, diğer çocuklara göre daha düşük akademik başarıya sahip oldukları, aynı zamanda kendilerini de akademik açıdan yetersiz hissettikleri ortaya konmuştur. Özellikle zorbalık erken adolesan dönemde kendini göstermekte ve en yüksek düzeye ulaşmaktadır. Bu dönem sonunda ergen yeni bir öğretim düzeyine geçmektedir. Zorbalığa maruz kalan çocuklar kişilik problemlerinin yanında okula olan bağlılık ve devamlılıkları açısından da olumsuz etkilenirler. Adaptasyon sürecinde zorluk çekerler. Bunun sonucu olarak Akademik başarıları olumsuz yönde etkilenir. Bireylerin sağlıklı yetişmesi için okullarda akran zorbalığının özellikle ergenlik döneminde engellenmesi için ve okullarda en azami seviyeye çekilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Çocuklar yaklaşık üç yaş civarında kendilerini ifade etme becerilerinde oldukça ustalaşmışlardır. Bu yaşlar çocuğun oldukça aktif ve meraklı olduğu dönemlerdir
Devamını Okumak İçin Tıklayın
Özel Eğtim | 22.01.2014 | Okunma: 6377 | Ekleyen: Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR
Renklerle terapi zamanı
Mutsuz olan insanlar mavi hisseder, sinirliler kırmızı görür… Renkler hastalıkları iyileştirme özellikleriyle de bilinir. Mısır’da renkler tedavi amacıyla kullanılırdı. Tapınakları iyileştirme amacıyla inşa eder ve her odayı başka renge boyarlardı. Çinliler de 2000 yıl önce renk tedavisini kullanıyordu.
Devamını Okumak İçin Tıklayın
Genel PDR ve Psikoloji Makaleleri | 22.01.2014 | Okunma: 7025 | Ekleyen: Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR
Karşınızdaki kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız?
“Yalan avcısı" doktordan tüyolar: Anlık yüz ifadesi yalanı ele veriyor.
Çocukların Eğitiminde Cezanın Faydası Ve Sınırlılıkları
Çocukların Eğitiminde Cezanın Faydası Ve Sınırlılıkları (Sakıncaları)
Devamını Okumak İçin Tıklayın
Çocuk Psikolojisi | 17.01.2014 | Okunma: 9296 | Ekleyen: Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR
Narsisistik ruhlar paranoid dünyalar kurar
Narsisizm, insan ruhunun olmazsa olmaz, fazla olursa da tadından yenmez bir parçası… Kendini sevmeyen, şeklini, şemalını, hayattaki yerini, duruşunu ve üretimlerini beğenmeyen birisinin, mutlu bir hayat sürmesi düşünülemez.
Devamını Okumak İçin Tıklayın
Ruh Sağlığı | 12.01.2014 | Okunma: 7875 | Ekleyen: Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR