Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
Seçim Psikolojisi ve Matematiksel Düşünce
Ekleyen: Abdulkerim IŞIK | Okunma: 309697 | 11.11.2010
Oldukça güncel ve popüler bir konu yasadigimiz su günlerde seçim psikolojisi.Ve en önemli etkisini de; Matematiksel düsünceyi sosyal ortamdaki bireysel davranislarin yorumlanmasinda açikça görülen , içinden çikilamayan hesap hatalarinda göstermektedir. Artik sadece sayilar ve islemler üzerinden yapilan , içerisinde dogal ve duygusal kabulleri tasiyarak sosyal ortamlarinda barindirmayan, önyargilarin ve mecburiyetlerin etkisinden kendini-muhatap saydiklarini kurtaramayan yada kurtarma çabalarinda ortaya çikan manzarayi topluma yorumlama çeliskileri yasayan yapilanmalarin en büyük çikmazi ve çatismasidir matematiksel düsünce ile seçim psikolojisini yorumlama sizofrenisi.


Demokrasi ve farkli görüslerin yer aldigi sosyal, ekonomik, siyasal,…vb. ortamlara ait tercihlerin söz konusu oldugu, beraberinde özgür ve artik bugün birey iradesinin isletildigi bir karar sürecidir seçim. Dünya literatürü zorunlu, mecburi, sinirli, özgür… vb. seçim firsatlarinin yasadigi-yasatildigi zamanlari kayitlara geçmistir.Bugün genel anlamda seçim demokrasi kavraminin içerigi ile beslenmeye çalismakta ve servis edilmektedir.Tamaminda insan unsurunun ana tema oldugu seçimlerde en etkili yaklasimin psikolojik olmasi tartisilmazdir, kaçinilmazdir.


Sosyal,siyasal,ekonomik, resmi, gayri resmi erk… vb. içinde bulunulan bir çok etkileyicinin gölgesinde ve sahip oldugu tüm özellikleriyle birlikte insanlarin tercihlerinin, karar ve iradelerinin nasil yönlendigi ve bilinen yöntem, söylem yaklasimlarin kullanilma orani hep psikolojik verileri esas alan bizzat psikolojiler üzerinde etki kurma girisimleridir. Klasik, modern ve post modern tüm yöntemler, etkileyen ve etkilenen kesimlerin anlayislari, yapilari ve potansiyellerine göre devam ettirilmektedir.


Çok önemli tecrübeler, teknolojik unsurlar, sosyal yaklasimlar alisildigi üzere ezberleri yasatmaktan daha çok bozmakta ve matematiksel sonuçlarla artik karsilasamama sürprizi yasatmaktadir.


Toplumsal ve bireysel degisim-dönüsüm önemli bir olguyu, disiplini “seçim psikolojisini” ortaya çikarmistir. Kamuoyu arastirmalari, sosyal gruplar üzerindeki politikalar, imaj maker,… gibi yeni tanisilan olgular bile günümüzün hizla eskiyenleri olmaya basladi.


Toplumsal degisimin ve gelisimin hizini yakalamayan hiçbir gücün yasayamadigini göremeyenler hep mazide hayal kirikliklari ile kalakalmaktadirlar. Seçim psikolojisinin farkinda olan davranislar nerede ve kim tarafindan yansitilirsa yansitilsin, toplumun hemen dikkatini çekmekte ve muhataplarinca önemli kaydiyla özel gündeme alinmaktadir. Ufku açik olanlarin ve vizyon sahiplerinin bunu gözden kaçirmadiklarini da artik çok iyi biliyoruz.


Bireysel gelisim, sosyal dönüsüm, demokratik olgunluk, dünyada bilinen ve yasatilabilenin en iyi haliyle yasama arzusundadir; tipki yasadigimiz toplumda oldugu gibi.


Insan paydasi, seçim psikolojisinin ana temasidir. Seçim psikolojisinin çok sicak yasandigi bu zamanda amacim herkese ortak bir fikir vermek ve suistimal etme planlarinda olanlari gerçekle yüzlesmeleri konusunda uyarmaktir. Bu arzuyla konu sadece bilgi düzeyinde, yanlis anlamalara mahal vermemek niyetiyle somut örneklemelere girilmeden islenmistir.Seçim sonrasinda ihtiyaç oraninda konu ayrica irdelenecek ve somutlastirilacaktir.


Seçim Psikolojisi disiplini ile ilgili temel kavramlarin, etkileyicilerle birlikte temel dinamiklerin (insan ve toplum ihtiyaçlari,medya,bilisim teknolojisi,….) ayrintili olarak ele alinmasi ihtiyaci psiko-sosyal bilincin ve akli selimin geregidir.


Hayirli ve yararli seçim dileklerimle…



» Diğer Yazılarıma Bakmak İçin Buraya Tıklayın «


Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 21

Hayrı giymemesi gerekir
% 73

Fikrim Yok
% 6

Toplam Tekil Hit: 3274000
Toplam Çoğul Hit: 24220339
Kimler Online ?
16 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz