Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
Öğretmenler Maaş Bordrolarını Yaktı
Eğitim Sen tarafından "Sefalet ücretine karşı" tüm illerde düzenlenen protesto ve bordro yakma eylemi açıklama metnidir.
Ekleyen: Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR | Okunma: 994 | 15.04.2014

Yıllarca emeği ile geçinen insanları işsizliğe, yoksulluğa, çalışma şansına sahip olanları ise "sefalet ücretine" mahkûm edenler, bir taraftan kaşık ile verdiklerini kepçe ile alırlarken, diğer taraftan komik bile sayılamayacak maaş zamları üzerinden tüm kamu emekçileri resmen dalga geçmektedir.  

Hükümetin yıllardır uyguladığı "sefalet zammı" uygulamasının son örneği, 2014 yılında maaşlara yapılan 125 TL zam kararının alındığı "toplu satış sözleşmesi" ile yaşanmıştır. AKP Hükümeti ile hükümetin çizgisinde sendikacılık yapan Memur Sen`in uzlaşması sonucunda ortaya çıkan 125 TL`lik zam, kamu emekçileri için ortalama yüzde 6`ya denk gelmesine rağmen, 2014 yılının ilk üç ayında gerçekleşen enflasyon yüzde 3,57 olmuştur. 

Hükümet ile Memur Sen arasında imzalanan sözleşme ile 2014`te maaş katsayısına bağlı ödemeler (ek ders ücretleri, aile, çocuk, doğum ve ölüm yardımı) sabit tutulmuş, bu kalemlerde yıl içinde yaşanan herhangi bir artışın maaşlara yansıtılmaması karar altına alınmıştır. 2014 yılı sonunda enflasyonun çift haneli rakamlara çıkması ve bu yıl enflasyon farkının ödenmeyecek olması nedeniyle, milyonlarca kamu emekçisi bir kez daha hükümet ve yandaş konfederasyon tarafından aldatılmıştır.   

Önümüzdeki aylarda elektrik, su ve doğalgaz olmak üzere, tüm temel tüketim ürünlerine yapılacak zamları da dikkate aldığımızda, bunların üzerine artan oranlı vergi dilimi uygulamasını da eklediğimizde, 2014 yılında kamu emekçilerinin mevcut maaşlarında son yılların en büyük erimesinin yaşanması kaçınılmaz görünmektedir. 

Türkiye`nin ekonomik göstergeleri, işsizliğin ve enflasyonun artması, buna karşın ekonomik büyümenin yarı yarıya azalması, 2014 yılının işçi ve emekçiler açısından son derece zor ve ciddi ekonomik kayıplarla geçeceğini göstermektedir. 

TÜİK verilerine göre ülkenin en düşük yüzde 20`lik nüfus dilimindeki 15 milyon insanın milli gelirden aldığı pay son 12 yılda yerinde saymış, ancak dolar milyarderlerinin sayısı aynı dönemde 4`ten 44`e çıkmıştır. AKP hükümeti, ekonomik dengeleri sağlamak için zenginlerden daha fazla vergi almak yerine, yaptığı vergi artışı ve zamlarla faturayı yine emeği ile geçinen insanlara çıkarmakta, halktan aldığını "teşvik" adı altında patronlara, özel okul ve hastanelere aktarmaya devam etmektedir. 

5 milyon asgari ücretli, 9,5 milyon emekli ve 2 milyonu aşkın kamu emekçisinin ücret artışları, halkın en temel ekonomik, sosyal talepleri söz konusu olduğunda bin deren su getirip "bütçe kaynakları sınırlı" diyenlerin, sermayeye kaynak aktarmaya sıra gelince bütün muslukları ardına kadar açması kabul edilemez.  AKP, emekçilerin yoksulluk, işsizlik, açılık, sağlık, eğitim gibi en temel sorunlarını çözümsüz bırakıp, kamu hizmetlerini piyasaya açarak, ticarileştirme ve özelleştirme uygulamalarını sürdürerek halkın günlük yaşamını alt üst etmeyi sürdürmektedir. 

2014 ve 2015 yıllarının hem dünya, hem de Türkiye ekonomisi açısından büyük riskler taşıdığı, işsizlik, enflasyon, döviz kurundaki gelişmeler ve düşük büyüme oranlarından anlaşılmaktadır. İnsanca yaşayacak ücret ve çalışma koşullarının yaratılması için kamu emekçilerinin, işçilerin ve emeklilerin sesine kulak verilmeli, bugüne kadar yaşanan bütün ekonomik kayıplar ve yaşanan mağduriyetler en kısa sürede giderilmelidir.  

Eğitim Sen olarak, hükümetin emek düşmanı, yoksullaşmayı ve işsizliği arttıran politikalarına karşı tepkimizi gösteriyor ve bizlere reva görülen sefalet ücretinin simgesi olan bordrolarımızı yakıyoruz. 

Taleplerimiz: 

- Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, bugüne kadar yaşadığımız mağduriyetlerin giderilmeli, son 12 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. 

- Eğitimde esnek, kuralsız ve angarya çalışma uygulamalarına son verilmeli, performans değerlendirme ve rotasyon uygulamalarından tamamen vazgeçilmelidir.   

- Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek, ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmelidir. 

- Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde belirlenmelidir. 

- Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerinin yararlanması sağlanmalıdır. 

- Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmeli, görev tanımları net yapılmalıdır. 

- Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, grev hakkını da içeren gerçek bir toplusözleşme düzeninin yaratılması sağlanmalıdır.  

Gazetekamu.com

« Önceki HaberSonraki Haber »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 18

Hayrı giymemesi gerekir
% 75

Fikrim Yok
% 7

Toplam Tekil Hit: 3112512
Toplam Çoğul Hit: 22068683
Kimler Online ?
28 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz