Aile büyüklerinin bebeği sahiplenmeleri annenin bebeği ile olan ilişkisine olumsuz yansımaz.
Aile büyüklerinin bebeği sahiplenmeleri annenin bebeği ile olan ilişkisine olumsuz yansımaz. Çünkü, bebek annesi, babası, ona bakanlar, diğerleri ile olan ilişkilerini tek tek ve ayrı ayrı sınıflandırır.
Bebeğin beyni; anne böyle davranır, babaanne öyle davranır olarak davranışları kaydeder. Davranışların kaydedilmesinde esas olan davranışın hemen akabinde ortaya çıkan olgudur. Yani, bebeğin bir davranışından sonra anne olumsuz, babaanne olumlu bir tepki veriyor ise, bunun annenin bebeği ile olan ilişkisini zedeleyici bir yönü yoktur.
Burada esas olan, bebeğin bir tarafın farklı tutumundan dolayı annenin rahatsız olduğunu fark etmesidir. Annesi ile olan iletişimi olumsuz giderse, bebek anneyi taciz etmek için bu ve benzeri anneyi rahatsız eden tüm davranışlarını tekrarlamaya yönelebilir. Annesinin karşı durduğu fakat diğerlerinin onayladığı davranışları tekrarlayarak anneyi taciz eder. Davranışbilimde bu rövanş alma davranışıdır ve davranışın görülme sıklığını arttırıcı etkisinden dolayı davranışın ödülü özelliğindedir.
Belli davranışından sonra annesi olumsuz davranıyor ise bebek bu olumsuzluk ile karşılaşmamak için o davranışı annesinin varlığında tekrarlamaz. Babaannesi aynı davranıştan sonra olumlu davranıyorsa bebek babaannesinin varlığında söz konusu davranışı tekrarlar. Burada esas olan, bebeğin bir tarafın farklı tutumundan dolayı annenin rahatsız olduğunu fark etmesidir. Annesi ile olan iletişimi olumsuz giderse, bebek anneyi taciz etmek için bu ve benzeri anneyi rahatsız eden tüm davranışlarını tekrarlamaya yönelebilir. Annesinin karşı durduğu fakat diğerlerinin onayladığı davranışları tekrarlayarak anneyi taciz eder. Davranışbilimde bu rövanş alma davranışıdır ve davranışın görülme sıklığını arttırıcı etkisinden dolayı davranışın ödülü özelliğindedir. Anneye gelince, hatalı olarak bebeğin onaylamadığı davranışını onaylayanı hedef alır. Oysa, hedef alınması gereken davranışı ortaya çıkaran çocuğa ait nedendir. Kaldı ki bu örnekte çocuğun annenin istemediği davranışını ortaya çıkaran, annenin davranış varlığında gösterdiği rahatsızlık ve huzursuzluktur. Yani, bu örnekte anne diğerlerinin değil, bilakis kendi tutumunu gözden geçirmeli davranış varlığında gösterdiği tepkiye son vermelidir. Sonuç olarak, istenmeyen davranışın sadece annenin varlığında ortaya çıkıyor olması halinde anne mutlaka çocuk ile olan ilişkisini gözden geçirmelidir. Çünkü taciz davranışlarının altında mutlaka talep edilen bir ihtiyaç vardır.
Davranış duyguları yansıtır. Duygular anlaşılırsa, davranışın dili çözülür.
Sevgilerimle,
Prof.Dr. Sabiha Paktuna Keskin