Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
İnternet bağımlılığı
Bağımlılık, şu hepimizin bildiği aslında yaşamımızı sürdürmek için gerekli olmayan ama bir kere gönüllü olarak başladığımızda kendimizi alıkoyamadığımız maddeler, nesneler, şeyler......
Ekleyen: Serdal GÜR | Okunma: 23427 | 16.03.2011

Bağımlılık, şu hepimizin bildiği aslında yaşamımızı sürdürmek için gerekli olmayan ama bir kere gönüllü olarak başladığımızda kendimizi alıkoyamadığımız maddeler, nesneler, şeyler......

-Gecenin bir saati uyanıp su içmeye kalktığınızda maillerinize bakmak aklınızdan geçiyor mu?
-Birisi adresinizi sorduğunda ilk aklınıza gelen e mail adresiniz olmaya başladı mı?
-Bir arkadaşınız size harika bir programdan bahsettiğinde ve siz esasında onun bir televizyon programı olduğunu anladığınızda hayal kırıklığı yaşıyor musunuz?

Evet ,İnternet mucizevi bir buluştur.Artık bilgisayar ve internet insanlık için vazgeçilmez bir ihtiyaç halini almaktadır.Bilimsel ve teknik gelişmelerin gittikçe hızlandığı ve aynı hızla günlük yaşamımıza girdiği düşünüldüğünde vazgeçilmezlikleri açıkça görülmektedir.İstenilen bilgiye ulaşma, bilgi paylaşımı sağlayabilme gibi getirdiği kolaylıklar yanında çok sık kullanımından kaynaklanan bir çok problemi de beraberinde getirmektedir.İnsanların diğer insanlardan daha çok teknolojiye giderek daha çok zaman ayırma eğilimlerinin arttığı son yıllarda bu tür bağımlılıklarında olması kaçınılmaz oldu sanırım.

Bilgisayar başında İnternete bağlı olarak gereğinden fazla zaman geçirme olarak tanımlanan bu bağımlılık, özellikle okul çağındaki gençlerin psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyerek, akademik becerisini de düşüren olumsuz davranış belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.
Bu belirtiler;
 İnternete bağlı iken zamanın farkında olmamak,sorulduğunda ise;inkar etmek veya yalan söylemek, bilgisayarın başında bu kadar fazla zaman geçirildiği için suçluluk duyma ve büyük bir zevk alma arasında gidip gelmek.
 Herkese mail adresi, ICQ numarası, sohbet odası adları vs. vermek veya dağıtmaya çalışmak.
 İnternet dışı uğraşlara ilginin kaybolması. Bilgisayardan uzak kalındığında canın bilgisayar çekmesi ve sinirlilik halleri. E-postada bir şey var mı diye bakmak için aşırı bir istek duymak.
 Sosyal faaliyetlerde azalma, dostları tarafından anlaşılamama duygusu, spor faaliyetlerinden uzaklaşma ve kondisyon kaybı
 Okul başarısının düşmesi, sürekli uykusuz kalma ve yorgunluk
 Alışverişlerin Internet üzerinden yapılması
 Aile fertlerine yeterli zamanı ayıramama nedeni ile aile bağlarının zayıflaması
 Günlük yaşamdaki kişilerin, çevrimiçi yaşama engel olduğu düşüncesi
 İnternet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaktan daha kolay bulmak

Bütün bu sayılanlar doğrultusunda internet üzerinde harcanılan zaman haftada 18 saati geçiyorsa ‘İnternet Bağımlılığı’ riski taşıyan insanlar grubunda olunabilmektedir.

Bağımlılığın nedenleri neler?
İnternet kullanıcıları gerçekte online olmasalar bile bir sonraki online olacakları zamanı düşünürler.İnternet’e bağlandıklarında daha mutlu olma bunun sonunda da süreyi uzatma eğilimi içerisinde olma, engellendiğinde ise;karamsarlık ve sinirlilik görülmektedir.Onları bu şekilde düşünmeye sevk ettiren internet ve sanal dünyanın karşı konulmaz çekiciliğidir. Kent yaşamında sosyal ilişkilerin ve bağların zayıflaması sonucu yabancılarla kolaylıkla iletişim içinde bulunmalarını sağlayan sınır tanımadan özgürce düşüncelerini duygularını ifade edebilen bir ortamda kendilerini göstermek istedikleri yönleri abartarak gösterebilmelerini bağımlılığı arttıran etkenler olarak sayabiliriz.

İnternet’in sosyal yönde oluşturduğu olumsuzluklar neticesinde toplumdan bireyin soyutlanması, yalnızlık hissi ve depresyon gibi bazı sonuçlara sebep olduğu yapılan bir akım araştırmalarla belirlenmiştir.
Evebeynler çocuklarına iyi bir eğitim fırsatı sağlamak ve onları modern bilgi toplumuna hazırlamak amacıyla evlerine bilgisayar ve internet bağlatmaya sıcak bakmışlardır. Ancak buna paralel olarak pek çok aile çocuklarının interneti ev ödevleri veya öğrenme amaçlı kullanmadığını aksine çocuklarının arkadaşlarına anlık ileti gönderip alarak çevrimiçi oyunlar oynayarak veya sohbet odalarında yabancılarla konuşarak saatler geçirmeye başladıklarını fark ettiğinde bilgisayar ve internetin çocukları üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili olarak yoğun kaygılar yaşamaya başlamışlardır.

Bilginin paylaşımı ve iletişimi konusunda, yeni ufuklar açan internet, yerinde kullanılmadığı durumlarda tehlikeli bir silaha dönüşebilmektedir. Son yıllarda hızla çoğalan internet kafelerde, mevzuat ve denetim eksikliğinden dolayı belli bir standart oluşturulamadığından, söz konusu işletmeler modern bir tesisten çok, olabildiğince sağlıksız şartların hüküm sürdüğü mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün bunlardan anlaşılıyor ki, doğru dürüst bir internet kültürümüz oluşmamış; bunun için de istenilen fayda tam sağlanamamıştır.
Bütün dünyada kabul gören yaklaşım, en iyi denetimin ailede gerçekleşeceği şeklindedir. Çocuklara doğru kuralları öğretmek de, başta anne-babaya düşmektedir.

Ne yapabiliriz;
Burada ailenin çocuklarıyla yakın ilişki içinde olması ve anne-babaların da bilgisayar kullanımını bilmesi büyük önem taşımaktadır
Çocukların da katkısıyla Internet ev kuralları listesi oluşturmak. Bu listede sınırların dışında kalan site türleri, Internet'e erişim saatleri ve sohbet odası iletişimini de içeren çevrimiçi iletişimle ilgili olarak uyulması gereken kurallar da bulunmalı.
- Internet'e bağlı olan bilgisayarları, açık bir alanda ve çocukların yatak odalarının dışında tutmak.
-Çocuklarınızın yabancılarla konuşmalarını engellemek için, anlık ileti listeleri hakkında konuşmak.
-Ebeveyn gözetiminin yerine geçecek değil onu bütünleyecek Internet filtreleme araçlarını araştırmak.
-Çocukların hangi sohbet odalarında kimlerle konuştuğunu öğrenmek. Onları izlenen sohbet odalarını kullanmaya teşvik etmek ve genel sohbet odası alanlarında kalmaları için ısrar etmek.
- Çevrimiçi ortamda edindikleri arkadaşlarla asla gerçek yaşamda buluşmayı kabul etmemeleri konusunda ısrar etmek.
- Çocuklarla e-posta, sohbet odası ya da anlık ileti kullanırken, izniniz olmaksızın asla kişisel bilgiler vermemelerini öğretmek.
- Çocuklara, izinleri olmaksızın program, müzik ya da dosya yüklememeyi öğretmek.
- Çocukları, çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik etmek. Sakin olmak ve çocuklara bu türden şeyleri size ilettiklerinde bir sorunla karşılaşmayacaklarını anımsatmak.
- Çocuklara çevrimiçi ortamda e-posta adreslerini vermemelerini, istenmeyen postalara yanıt vermemelerini ve e-posta filtresi kullanmalarını anlatmak.
- Çocukların sık ziyaret ettiği Web sitelerini öğrenmek. Çocukların saldırgan içerik taşıyan siteleri ziyaret etmemesini ya da kişisel bilgilerini ya da fotoğraflarını kimseye iletmemelerini sağlamak.
- Çocuklara sorumlu, ahlaki çevrimiçi davranışları öğretmek. Internet'i, dedikodu yaymak, tacizde bulunmak ya da başkalarına tehditler yöneltmek için kullanmamaları gerektiğini anlatmak.
- Çocukların çevrimiçi ticari işlemler yapmadan önce sizden onay almalarını sağlamak.


TUZLA ZÜBEYDE HANIM İLKÖĞRETİM OKULU

MAHİR GÜLŞEN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN

« Önceki MakaleSonraki Makale »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 18

Hayrı giymemesi gerekir
% 75

Fikrim Yok
% 7

Toplam Tekil Hit: 3111382
Toplam Çoğul Hit: 22056317
Kimler Online ?
24 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz