Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
Çocukluk Çağındaki Ruhsal Bozukluklar
Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukları yetişkinlerden ayıran ruhsal özellikler vardır; * Çocuk her şeyden önce güçsüzdür, bakılmak, korunmak ve kollanmak ister. Bu nedenle ana-babasına bağımlıdır .Sürekli deneme ve öğrenme içerisindedir.
Ekleyen: Serdal GÜR | Okunma: 4456 | 09.03.2011

Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukları yetişkinlerden ayıran ruhsal özellikler vardır;
* Çocuk her şeyden önce güçsüzdür, bakılmak, korunmak ve kollanmak ister. Bu nedenle ana-babasına bağımlıdır .Sürekli deneme ve öğrenme içerisindedir.

* Çocuğun hızlı bir zihin ve dil gelişimi vardır, aynı zamanda mantıklı düşünme yeteneği sınırlı , duygu ve düşüncelerini anlatım gücü zayıftır. Yaşantı ve deneyimlerinin azlığı nedeniyle çevresindeki olayları gerçeğe uygun olarak değerlendiremez. Zaman zaman olayları kendi hayal gücüne göre yansıtır .
* Çocuğun duyguları çabuk iniş çıkışlar gösterir .Duygusal tepkilerini sözle değil daha çok davranışlarıyla belli eder .
* Çocukta bir düşünce özelliği somut düşünmedir .Soyut kavramları , deyimleri , fıkraları anlamakta güçlük çekerler .
*Çocuklar duygu ve düşüncelerini açıklamakta güçlük çektikleri gibi, onları gerçekle bir tutarlar (örneğin; gece gördükleri bir düşü gerçekte olmuş gibi algılarlar)
* Çocuklar korku ve kaygılarını abartma eğilimindedirler.
* Çocuğun gelişmekte olan sınırlı yetenekleri yanında bir çok özelliği sayılabilir .Çocuk yeni durumlara uymakla ustalık gösterirler , çabuk öğrenirler, iyimserdirler; kendi kendilerini onarım yetenekleri güçlüdür (Kaner, 1996)
Çocuk kendine özgü nitelikleri göstermekle kalmaz, hızlı ve şaşırtıcı değişmelerde gösterir . Çocuğun gösterdiği davranışlarını uyuma yönelik mi yoksa sapan davranışı mı olduğu konusunda bazı ölçütler vardır .Bu ölçütler;
Yaşa uygunluk: Çocuğun yaşı ve gelişimindeki yeri, onun davranışının hangi boyutta olduğu belirlemede önemli rol oynar. Sigara içme 20 yaş genci için az da olsa rastlarının bir davranışken, aynı 8 yaş çocuğu için sapan davranış konumuna girer . Bu bağlamda uzmanlar ve eğitimciler , benzer bir davranışa aynı yaş grubu içinde büyük oranda rastlanıyorsa o davranışı sapan davranış olarak nitelendirirler. Bizim hangi davranışı sapan davranış olarak nitelendirirler .Bizim hangi davranışın hangi boyutta olduğunu anlamak için çocukların değişik yaşlardaki tipik davranışları hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir .
Yoğunluk: Ortaya çıkan davranışın gösterdiği yoğunluk önemli bir ölçüttür .Örneğin 5 yaş çocuğunda öfke ve yaramazlık doğal iken bu bir başkasına fiziki zarar verme ve onun haklarını engelleme şekline dönüşürse sapar davranış kategorisine girer. Süreklilik, Çocuğun belirli bir davranış türünü ısrarlı bir biçimde ve uzun zaman göstermesidir .
Cinsel rol beklentisi; Bazı davranışları erkeklerin sergilemesi normal kabul edilirken, bazı davranışları da kızların sergilemesi normal kabul edilir.
Kültürel faktörler; Normalden sapan davranış biçimlerinin oluşumunda içinde yaşanılan kültürel faktörlerin önemi büyüktür .Bazı davranışlar bir kültürde uygun görülürken, bir kültürde sapan davranışlar olarak
görülebilir .(Kaner, 1996)

« Önceki MakaleSonraki Makale »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 19

Hayrı giymemesi gerekir
% 74

Fikrim Yok
% 6

Toplam Tekil Hit: 3130795
Toplam Çoğul Hit: 22304161
Kimler Online ?
57 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz