Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
Evde; Çocuğun Öğrenci, Anne Babanın Veli Olusu
Her aile çocuğunun başarılı olmasını ister. Günümüzde çocuğunun doğru meslek sahibi olabilmesi için, henüz ana okulundan yönlendirilmeye ihtiyaç duyan velilerimiz hızla artmaktadır.
Ekleyen: Serdal GÜR | Okunma: 5205 | 04.04.2011

Her aile çocuğunun başarılı olmasını ister.

Günümüzde çocuğunun doğru meslek sahibi olabilmesi için, henüz ana okulundan yönlendirilmeye ihtiyaç duyan velilerimiz hızla artmaktadır.
Bu da bilinçli ve hassas bir veli profilimizin yıldan yıla büyüyerek, biz psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin karşısına geldiğini göstermektedir.

Başarının elde edilebilmesi için öğretmen - öğrenci - veli üçgenimize ihtiyaç duyulmaktadır. Bu üçgen başarının bel kemiğini oluşturmaktadır. Bundan dolayı; okulda yapılanlardan veli haberdar olmalıdır ki evde çocuğun takibini kolayca yapabilsin. Ancak aynı zamanda öğretmen de evde çocuğun çalışmalarıyla ilgili olup bitenleri öğrenebilmelidir ki ev-okul paralelinde bir çalışma metodunu yürütebilsin.
Peki, başarının elde edilmesi için öğretmen - öğrenci - veli üçgenimiz dışında nelere ihtiyaç duyulmaktadır. Okulda belli bir sisteme oturmuş öğrenme stilleri öğretmenler eşliğinde öğrencilerimizle gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra öğrenilen çalışmaların evde nasıl sindirildiği ve yeni konulara nasıl hazırlık yapıldığı, öğrenci başarısının alt yapısında önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu noktada devreye çalışma alışkanlıkları girmektedir. Ders çalışma alışkanlıkları ortamla da paralellik gösterir. Öncelikle ders çalışma ortamı özelliklerine değinmek istiyorum.

DERS ÇALIŞMA ORTAMI:

Ders çalışırken çalışılan ortam oldukça önemlidir.

vMasa ve sandalyede çalışmak yatarak çalışmaktan daha etkili sonuçlar verir.

vKendi odasında sessiz bir ortamda çalışmak evin herhangi bir köşesinde kontrolsüz bir ortamda çalışmaktan daha verimli olur.


vOdada dikkati dağıtıcı resimlerin, dağınıklıkların olmamasına dikkat etmek gerekir.

vSessiz bir ortam dersin süresinin verimli kullanılması açısından oldukça önemlidir.

Sizler veli olarak bu ortamı çocuklarınıza sağlamakta etkin rol almaktasınız.

Ders çalışma ortamı, etkili ders çalışmaya hazır olduktan sonra; nasıl bir çalışma yöntemi uygulanabileceğine dair bir örnek vermek yerinde olur.

DERS ÇALIŞMA YÖNTEMİ:

vOkul saati bitip eve gelindiğinde o güne kadar ve o gün öğrenilenlerin tekrarının yapılması çocuğun anlamadıklarını tespit etmesi için önemlidir. Böylece ertesi gün öğretmenine anlamadığı yerleri sorabilir.

vO gün verilen ödevleri, günlük konu tekrarlarını bitirdikten sonra hemen yapmalıdır.


vErtesi gün göreceği derslerin konularını gözden geçirerek o güne hazır bulunuşluğunu gerçekleştirmelidir.

vHer gün yaşına uygun bir kitabı uyumadan önce birkaç sayfa okuyarak dil gelişimine katkıda bulunabilir. Hem anlatım yeteneği artar hem sözcük dağarcığı gelişir.

Öğrenci; günlük çalışma temposunu, saatlere bölerek programlı bir çalışma içine de sokabilir, bu düzeni kendi isteği doğrultusunda da yürütebilir.
Ancak veli olarak şuna çok dikkat edilmelidir: Öğrencinin dikkati dağıldığında çalışması için baskı kurmak yerine kendisini zihnen rahatlatmasına izin verilmelidir. Bu sevdiği bir şeyi yapmasına izin verilerek gerçekleştirilebilir. Bunu yaparken zamandan çok da ödün verilmemelidir. Saat dilimi çocuğun yaşına göre değişse de öğrenci, ortalama 1 saatte; 40- 45 dakika ders başında, 10-15 dakika ders dışında zaman geçirebilir.

Burada bahsettiğim çalışma tarzı klasik bir yöntemdir. Her çocuk böyle çalışacak diye bir kural yoktur. Hatta çok farklı yöntemlerle çok başarılı olabilen öğrenci örnekleri de mevcuttur. Bu konuyu bu şekilde ele alış amacım; yol gösterici olmaktır.

Öğrencinin gün içinde öğrencinin kendisine büyük zaman dilimleri de ayırması gayet doğaldır. 40 dakikalık iki zaman dilimi ders çalıştıktan sonra 1 saatlik zaman dilimini de kendisine ayırabilir. Tüm akşam tempolu bir şekilde ders çalışacak gibi katı bir kural öğrenciye itici gelebilir. Bu durum derse ve okula olan ilgisini azaltabilir.

Özellikle vurgulamak isterim ki onlar henüz çocuk. Oyuna ya da ilgilerine de zaman ayırmak istemeleri gayet doğaldır.

Anne babanın çocuğa desteği, çocuğun başarısını ve ders çalışma isteğini olumlu şekilde arttırdığı için şu konuda hassasiyet göstermek gerekmektedir; çocuğun başkalarına göre gösterdiği başarısı değil, dünkü başarısıyla bugünkünün kıyaslanması ilerlemesinde önemli bir rotadır.
Her birey tektir. Ve değerlidir.

Psikolojik Danışman
Pınar CAN

« Önceki MakaleSonraki Makale »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 19

Hayrı giymemesi gerekir
% 74

Fikrim Yok
% 7

Toplam Tekil Hit: 3139676
Toplam Çoğul Hit: 22396409
Kimler Online ?
18 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz